De gedachtengang achter Kempo

Bij Yin & Yang Kempo draait het om zelfverdediging. Dit betekent in feit dat je kempo niet kunt gebruiken als aanvallende vechtsport. Nu is dat natuurlijk niet helemaal 100% waar, maar in de kern is er wel een duidelijk verschil tussen een vechtkunst voor zelfverdediging of een vechtsport bedoeld voor de competitie.

Een voorbeeld van een echte vechtsport is Kickboksen. Wat je hier leert is binnen korte tijd een aantal simpele en effectieve technieken die je tegen elkaar leert oefenen in de vorm van sparren en/of wedstrijden. Kickboksen is dan ook duidelijk aanvallend van karakter en je leert tegen elkaar vechten, waarbij je een aantal regels afspreekt, om zodoende het aantal blessures te beperken en deze in de vorm van een sport te kunnen beoefenen.

Bij zelfverdediging gaat het om een gevaarlijke situatie op straat waarbij je jezelf of een dierbare moet kunnen verdedigen. In principe zal je bij zelfverdediging niet als eerste aanvallen (alhoewel dat soms toch onafwendbaar is) en het gaat niet om het scoren van punten of het winnen van een wedstrijd maar zuiver om lijfsbehoud. Dit betekent dan ook dat veel technieken worden geoefend die bij een wedstrijd niet toegestaan zouden zijn. Zo zijn er veel trappen naar de knie en op de rug en wordt er gestoten naar kwetsbare plaatsen op het lichaam, zoals de slaap , keel of nek.

Het zelfverdedigings-principe zit dan ook diep verweven in het Yin & Yang Kempo. Alle verdedigingen, seifats en kumites hebben als uitgangspunt dat je jezelf verdedigt en probeert de tegenstander zo snel mogelijk uit te schakelen.

Nu zijn er vele zelfverdedigingskunsten op de wereld en ieder kiest daarvoor zijn eigen strategie. De ene stijl kiest voor harde, krachtige weringen en technieken om de aanvaller te demoraliseren, de andere stijl kiest voor een meer subtiele variant waarbij de kracht van de tegenstander tegen zichzelf wordt gebruikt.

Onze stijl van kempo combineert de harde met de zachte elementen. Dit wil zeggen dat er harde weringen en aanvallende technieken op kwetsbare lichaamsdelen zijn terug te vinden, maar dat er tevens zachte elementen zijn te vinden die juist uitgaan van het ontwijken en afbuigen van harde aanvallen van de tegenstander en het gebruik maken van de kracht van de tegenstander. Naarmate de kempoka verder vordert blijkt dat je met minder kracht hetzelfde effect kunt bereiken, maar indien gewenst nog steeds kunt overgaan naar een harde tegenaanval.

Alhoewel je in eerste instantie zou kunnen zeggen dat een sterke tegenstander altijd wint van een zwakkere tegenstander, is het dus mogelijk om met de juiste techniek, timing en snelheid te winnen van een sterker persoon. Wel zijn er vele jaren aan training nodig om dit uiteindelijk te kunnen bereiken.

"Het zwakke ter wereld kan het sterkste overwinnen;
Niets ter wereld is zo zwak en toegeeflijk als water;
Toch is er niets beters in de aanval tegen een rots;
Want er is geen evenknie van water;
Het zwakke kan het sterke overwinnen en mildheid
kan breken wat onverzettelijk is.
Heel de wereld weet dit, maar niemand handelt ernaar...
"

Tao-Te-Ching van Lao-Tze